Екостикерът ще има пет категории, като най-високата - пета група ще включва електрически и хибридни автомобили, които не замърсяват околната среда.Останалите ще бъдат групирани от "четвърта" до "първа" категория в зависимост от датата на първа регистрация, определения от производителя екостандарт и измерванията по време на техническия преглед.

Самото измерване ще се извърша чрез специализирана система на пунктовете за годишни технически прегледи.

Екостикерите ще оскъпят техническия преглед с между 5 и 8 лева. Новите екостикери са по-скъпи от сегашните за годишен технически преглед – ако сега лепенката е струвала 6.60 лева с ДДС, новата е 10.56 лева. Възможно е обаче и цената на годишния технически прегледа се увеличи. Очакванията са услугата да поскъпне с до 20 лв.

Извънредно минаване на преглед не е нужно, всеки автомобил ще се категоризира, когато му дойде редът да мине редовния си ГТП.

Целта на въвеждането на екостикерите е общините да имат възможност за ограничаване на придвижването в определени зони на градовете на най-замърсяващите автомобили. С промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух кметовете получиха правото да въвеждат такива ограничения. В дни, в които има силно замърсяване на въздуха, кметовете щe имaт прaвo дa забраняват дocтъпа нa някoи групи aвтoмoбили в цeнтърa нa града. Най-засегнати ще бъдат колите от най-ниските категории – 1 и 2.