Съдия Маринов изказа благодарност към и. ф. административния ръководител Веселка Иванова и съдия Надя Пеловска-Дилкова за оказаната подкрепа при изпълнението на проекта и уточни, че предстои провеждане на безплатна процедура по медиация в рамките на проекта.

По време на публичното събитие, адвокат Албена Комитова от Сдружение „Център за разрешаване на спорове“ -„Изграждане на центрове за медиация по апелативни райони и провеждане на публични събития за популяризиране на културата за разрешаване на спорове по доброволен начин и предоставяне на безплатни процедури по медиация“ представи медиацията като алтернативен способ за решаване на спорове.

Бяха показани аудио-визуални клипове по темата, както и Централизирания електронен портал за Медиация, създаден в рамките на проекта и предоставящ възможност за провеждане на онлайн процедура по медиация. Адвокат Комитова съобщи, че в периода 2010 – 2019 г. по инициатива на съдии са създадени и работят центрове по медиация към Софийски районен съд, Окръжен съд – Варна, Окръжен съд – Бургас, Окръжен съд – Перник и към Окръжен съд – Пазарджик. Тя посочи, че, както и по настоящия проект, съдебните центрове по медиация сами определят правилата на работа и регламента за взаимоотношенията между съдии, адвокати и медиатори.

Обърнато бе внимание, че за да заработи и да се развие Центърът по медиация, са необходими три условия – съдии, препращащи към процедури по медиация, качествени медиатори, както и подкрепа от страна на адвокатската общност. Пояснено бе, че обект на медиация могат да бъдат семейни дела, имотни спорове, облигационни правоотношения и други, като бяха коментирани и препоръките на Комисията за ефективност на правосъдието към Съвета на Европа. В момента в България работят 2 520 медиатори.

В рамките на проекта ще бъдат проведени още четири публични събития в други градове на страната. Очаква се увеличаването на броя на извънсъдебно решените спорове чрез медиация, да доведе до намаляване на броя на заведените съдебни дела и да облекчи натовареността на съдилищата.