По НОХД 628/23 г. съдът призна за виновен подсъдимия В. А. в това, че на 20.06.2022 г. в гр. Враца, при управление на лек автомобил „Дачия Сандеро“, като не е спазил знак „Б2“ и знак „Г2“, и в нарушение на ЗДвП, не е пропуснал движещия се по път с предимство по бул. "Васил Кънчов" в посока изхода на гр. Враца мотоциклет "Пиаджо М 52", управляван от В. Л. от същия град, в резултат на което по непредпазливост е причинил смъртта му.

По искане на подсъдимия и неговата защита делото се проведе по реда на съкратеното съдебно следствие по чл. 371 т. 2 от НПК. Подсъдимият В. А. призна изцяло фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт и се съгласи да не се събират доказателства за тях. При този ред на разглеждане на делото, законът задължава съда да намали наложеното наказание с една трета. Съдът наложи на В. А. ефективно наказание, което след редукцията е две години „лишаване от свобода“ при първоначален „общ режим“ на изтърпяване. Съдът също лиши В. А. от правото да управлява МПС за срок от две години, считано от влизане на присъдата в законна сила. Подсъдимият ще заплати и направените разноски по делото.

По НОХД 443/23 г. подсъдимият В. В. бе признат за виновен, че на 19.07.2021 г., на кръстовище, образувано от Главен път ІІІ-101 /Враца-Криводол/, км 3500, и Обходен път на Враца, в землището на гр. Враца, при управление на лек автомобил „Шкода Октавия“, движейки се в посока от Криводол за Враца със скорост около 34 км/ч, е нарушил правилата за движение, като не е спрял на поставения пътен знак „Б2“ и отнел предимството на движещия се с предимство по обходния път лек автомобил „Рено Канго“, управляван от Г. Г. от Враца, в резултат на което по непредпазливост е причинил смъртта му.

Съдебното производство по това дело, по искане на подсъдимия и защитата му, премина по реда на съкратеното съдебно следствие при условията на чл. 371 т. 1 от НПК, като В. В. даде съгласие да не се провежда разпит на всички свидетели и да не се изслушват някои от експертизите от досъдебната фаза. Съдът определи наказанието за подсъдимия да бъде две години „лишаване от свобода“, като отлага изпълнението му за срок от три години. Съдът лиши подсъдимия от правото да управлява МПС за две години. Подсъдимият ще трябва да заплати, както направени разноски по делото, така също възнаграждението на повереника на тримата частни обвинители, което е в общ размер на 4 500 лева.

Мотивите към двете присъди ще бъдат изготвени в законоустановения срок. Присъдите на Врачанския окръжен съд не са окончателни и могат да се обжалват и протестират в 15-дневен срок пред Софийския апелативен съд.