Областният управител Малина Николова представи за обсъждане трите предложени от регионалното министерство варианти за статистическо деление на страната. Заради изискванията на европейската статистика следва да бъде направена промяна в обхвата на районите за планиране за да се отговори на критерия за брой население в тях. За районите от ниво 2, населението трябва да е минимум 800 000 души, докато в момента Северозападният район е под това ниво, а Северният централен се доближава до долния праг.

При участието си в заседанието на Регионалния съвет за развитие на Северозападен район през месец март във Враца, заместник-министърът на регионалното развитие Деница Николова заяви, че Северозападна България е във фокуса на правителството за развитие с политики и инвестиции. Пример за това е строителството на скоростния път Ботевград - Видин с инвестиция от 1.6 млрд. лв., която ще се реализира в следващите години. Финансиране се осигурява и по всички възможни европейски програми, които се изпълняват в момента.

Само по линия на Оперативна програма „Региони в растеж“ в Северозападна България МРРБ подкрепя 13 града. Стремежът е да се търси по-добър начин и стратегия за развитие на региона, а една от тези посоки е промяната на обхвата на районите от ниво NUTS 2, като възможност за бъдещо определяне на посоката на инвестиции и финансиране.

На срещата бяха дадени различни становища и мнения по предложените варианти, като широкото обсъждане с всички отговорни институции и гражданите даде възможност за постигане на отговорен и ползотворен диалог с реални резултати за област Враца.