С уважени е към приближаващите светли Коледни празници читалищните секретари са показали постната бъднивечерска трапеза с характерните ястия и украса. Изложбата е не само изкушаващо вкусна, тя има и познавателна стойност – демонстрира строгите традиции на този празник.

Милка Пухалска – член на Краеведското дружество в Мездра – разказва за българските народни традиции на Бъдни вечер.

Вечерта преди Рождество Христово в България се нарича още Кадена вечер. В ранно утро стопанката меси боговица - обреден хляб за дома, а девойката прави кравай за коледарите, който ще дари на своя избраник, и китка свива от чимшир с тресчица от бъдника в огнището, усукана от червен, конец.

Приготвят и празничната трапеза. В патриархалния български дом подът на гостната стая се ръси със слама, върху нея постилат бъдниве-1 черния месал трапезник и се нареждат 7, 9 или 12 постни ястия. Когато цялото семейство се събере, стопанката прекадява вред из къщата. Вечерята започва рано, за да узреят рано житата по нивите, при сядане на трапезата всеки се помества от ляво на дясно — да сторят място на мъртвите роднини, като от всяка храна се отделя залък за тях. Най-старият мъж разчупва боговицата над главата на малко дете, което подскача три пъти, и раздава на всеки по къшей хляб, като един се оставя нависоко, та деца, добитък и реколта нависоко да растат. По време на вечерята не се става, за да не стават кокошките от яйцата, а ако се наложи някой да стане, трябва да ходи приведен, за да се пребият класовете от зърно. На късмет е, който пръв кихне на трапезата — на него стопанинът обрича първото агне, което се роди през годината. Първия залък младите скриват под възглавницата и вярват, че когото сънуват нощес — за него ще се оженят. А наред със стародавните гадания по орехи, жито, брашно и въглени всеки с трепет очаква да чуе звънкия писък на гайда и веселия младежки коледарски напев.

Кметът на Община Мездра Генади Събков поздрави инициаторите и изпълнителите на идеята за кулинарна изложба и им връчи тематични коледни подаръци.

Ястията бяха не само разгледани, но и дегустирани.