Алековци наложиха нова традиция в учебните заведения в Мездра, която се превърна в истински празник за духа и душата на мездренчани. Екипът на гимназията се утвърди като запазена марка за професионално образование, талант и пазител на изконните национални традиции и човешки ценности.

За пореден път възпитаниците на ПГ „Ал. Константинов“ поднесоха истински празник на ценителите на кулинарното изкуство и на извечните послания на духа български. Със своето коледното тържество алековци показаха, че Коледа не е просто един от християнските празници, а е празник на надеждата, на любовта, на добротата. Празничната атмосфера и коледният дух изпълниха залата, пренесени от жизнерадостните усмивки на децата и благопожеланията, с които посрещнаха своите гости.

Веселка Богданова и Елизабет Ивайлова разказаха с любопитна презентация как празнуват Коледа по света, а водещите Михаела Христова и Анатоли Литков припомниха, че този свят за всички християни носи усещането за нещо свидно и мило, с което всеки от нас е закърмен.

Прекрасните мажоретки повдигнаха градуса на коледното настроение с оригинален танц, който предизвика аплодисментите на публиката.

Искрен възторг предизвикаха малките джуджета и снежанки от ДГ „Слънчице“, които поздравиха каките и батковците с коледна песен, и съвсем естествено се превъплътиха в неизменнните помощници на пристигналите от далечния север Дядо Коледа и Снежната кралица. За да проверят дали не са сбъркали адреса, двамата далечни гости провериха със забавна викторина за историята на Бъдни вечер и Рождество Христово и възнаградиха подобаващо знаещите.

Празничният следобед продължи с връчване на специални награди от вътрешноучилищния конкурс за най-впечатляваща коледна украса, за най- оригинална коледна рецепта, за най-вкусно традиционно празнично блюдо, връчени от директора на учебното заведение Христинка Минова.

Специална грамота за проявено гражданско съзнание бе връчена на Кристофър Емилов, ученик от 9б клас, който намери преди дни изгубен телефон и го върна на притежателя му.

Но какво е празник на алековци без вкусните кулинарни изкушения?! И този път бъдещите кулинари бяха надминали себе си, представяйки произведения на кулинарията, характерни за традиционната бъднивечерската трапеза.

И в духа на традицията, празникът завърши с изпълнения на фолклорната танцова формация в гимназията, които показаха за първи път своите нови национални костюми, получени като очакван коледен подарък.

На празник като на празник и в залата се изви пъстро кръшно хоро.

Гости на коледното тържество бяха Ивка Гиздина – ст. експерт в Регионално управление на образованието – Враца, Атанаска Христова – директор на ДГ „Слънчице“ и Анета Петкова – директор на ЦПЛР – Мездра.