"Около 25% от българките, които имат рак, страдат от рак на гърдата. Всяка година в България имаме около 4000 нови случая на това заболяване. Когато сравним нивото на смъртност, той е на трето място като причина за фатален край, сравнено с останалите видове рак в България, и процентът на жените, които успяват да оздравеят, е под средния за Европа".

В интервю за предаването "Преди всички" Томович подчерта, че ранното откриване на болестта е от особена важност. Колкото по-рано се постави диагнозата, толкова повече шанс има пациентът, категоричен е той.

"Трябва да празнуваме живота и да оценяваме по-обикновените моменти. /.../ Искаме да дестигматизираме различни теми, искаме да им дадем повече гласност и да си напомним, че животът е нещо, което трябва да оценяваме всеки ден, да празнуваме всеки ден и да осъзнаваме всеки момент, който наистина си струва. /.../ Време е да се събудим сега и да се откриват повече случаи в ранен стадий, да се прави повече профилактика и да се контролира заболяването", призова Андрия Томович.