Началото на фестивала е поставено през 2010 година с основна цел да популяризира певческото, танцовото и театралното изкуство. С годините фестивалът се налага като творчески форум за изява на много самодейци от цяла Северозападна България. А от няколко години е със статут на Национален фестивал. Бъдете живи и здрави! Бъдете пазители на българщината! Бъдете вдъхновени и вдъхновявайте! Желая Ви приятни мигове на територията на Бутан.“, каза в приветствието си кметът на Кметство Бутан Кирилка Асенова.

Събитието бе изпълнено с много музика, танци и веселие. Негови организатори са Кметство Бутан, Народно читалище „Заря – 1911“, с подкрепата на Община Козлодуй. В празничната програма взеха участие 25 художествени колектива от: Бутан, Козлодуй, Хърлец, Гложене, Мизия, Хайредин, Малорад, Бойчиновци, Селановци, Лехчево, Оходен, Стубел и Търнава

За всички присъстващи на празника пя и чаровната Джина Стоева, която зарадва жителите и гостите на селото с игриви народни песни, извиха се кръшни български хора.