Предишното искане на обвиняемия Д. И. за изменение на мярката му за неотклонение от „задържане под стража“ в по-лека, което Окръжен съд – Враца също остави без уважение, е от май т. г.

При разглеждането на днешното частно наказателно дело, съдът, след като се запозна с материалите по делото и обсъди доводите и аргументите на страните, намери, че искането на обвиняемия Д. И. за изменение на взетата и изпълнявана спрямо него мярка за неотклонение от "задържане под стража" в по-лека е неоснователно. Съдът констатира, че от първоначалното задържане на обвиняемия до сега е изтекъл период от около девет месеца, който не надвишава максималния срок на задържане, предвиден в разпоредбата на чл.63, ал.4 НПК, в случая една година и шест месеца. И към настоящия момент е налично обоснованото подозрение за възможна съпричастност на Д. И. към деянието, за което му е повдигнато обвинение. Съдът счита, че в случая все още съществува опасност обвиняемият да се укрие или да извърши престъпление. Предпоставките за взетата най-тежка мярка за неотклонение спрямо Д. И. продължават да са налице, се казва още в мотивите на съда.

Определението на Окръжен съд – Враца не е окончателно и може да бъде обжалвано и протестирано в тридневен срок от днес пред Апелативен съд – София.