Второто престъпление, в което е обвинен е, че на 19.12.2023 г. в същия град, у себе си – в джоб на горнище и в мазе, прилежащо към апартамент, в нарушение на Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите, е държал с цел разпространение високо рискови наркотични вещества – кокаин – на обща стойност над 23 000 лева. За първото престъпление, в което е обвинен А. Й., законодателят е предвидил наказание „лишаване от свобода“ от три до 10 години, а за второто - наказание "лишаване от свобода" от две до осем години и "глоба" от 5 000 лв. до 20 000 лв.

Мярката за неотклонение "задържане под стража" по отношение на А. Й. е взета от Окръжен съд – Враца с определение от 26.01.2024 г. и е потвърдена от Апелативен съд – София с определение от 08.02.2024 г.

При разглеждането на това частно наказателно дело, Окръжен съд - Враца, след като се запозна с материалите по делото и обсъди доводите и аргументите на страните, намери, че искането на обвиняемия А. Й. за изменение на изпълняваната спрямо него мярка за неотклонение от "задържане под стража" в по-лека е неоснователно. Съдът констатира, че от постановяването на мярката за процесуална принуда до сега е изминал 1 месец и 21 дни, като в случая максималният срок за задържане, предвиден в разпоредбата на чл.63, ал.4, пр.1 НПК, е осем месеца и той не е изтекъл. И към настоящия момент е налично обоснованото подозрение за възможна съпричастност на А. Й. към деянието, за което му е повдигнато обвинение. Съдът счита, че в случая все още съществува и реалната, а не хипотетична опасност обвиняемият да извърши престъпление. Предпоставките за взетата най-тежка мярка за неотклонение спрямо А. Й. продължават да са налице и към настоящия момент. Производството по делото се движи в рамките на разумните срокове, в каквито граници е и задържането на обвиняемия, се казва още в мотивите на съда.

Определението на Окръжен съд – Враца не е окончателно и може да бъде обжалвано и протестирано в законоустановения срок пред Апелативен съд – София.