Добрата новина, художниците на Враца научиха първо от MediaNews и единодушно бяха на мнение, че най-после някой се е сетил, че в града има творци на съвременното и приложното изкуство и жителите на Враца трябва да го виждат. Срещата ни е с художниците Красимир Кръстев, Александър Василев-Василевса и Сава Кисьов. По-късно към нас се присъединява и Росен Цонев. За всички тях идеята за художествена галерия е прекрасна, но имат известни съмнения за нейното реализиране.

Те носталгично разказаха за времето на 90-те, когато излагали творбите си в малката галерия в част от помещението на бившият магазин на Съюза на българските художници. Спомниха си, че бившият кмет на Враца, Войслав Бубев /вечна му памет/ им е обещал и с одобрението на Общинския съвет била направена галерия в достроената част на Дома на науката и техниката. Имало чудесни условия за изложби, но май били осъществени само две и после, някак неусетно помещението се превърнало в банков офис.


Красимир Кръстев
Красимир Кръстев

Красимир Кръстев споделя, че само след дни ще участва в изложба в Общинската художествената галерия „Кирил Петков” в Монтана, а преди това е правил изложба в Ботевград. Тук във Враца създава творбите си и му се иска врачани да ги виждат първи. Известният с нетрадиционните си идеи и различен поглед върху изкуството, врачански художник Александър Василев – Василевса, приветства идеята за галерия в бъдещата нова сграда на мястото на Сувенирната палата.Той живее и в Лондан и във Враца, но казва, че сега е тук защото анализира, обмисля новите си проекти и в родното място се чувства спокоен.

Обяснява, че излага творбите си в аукциони, няколко галерии, и в интернет, но съвсем различно е неговите съграждани да влязат в тукашна галерия, ей така, както се разхождат из града и да видят провокативните му творби, да помислят какво е посланието им. Василевса смята, че не е най-важното от бъдещата галерия да се правят откупки, важно е хората да разглеждат експозициите, да са в съприкосновение със съвременното изкуство.

Василевса
Василевса

По ръцете на Сава Кисьов има следи от прясна боя. Казва, че в момента има поръчка и прави копие на „Ръченицата” на Мърквичка. Иначе броди из Балкана над Враца и го рисува, защото някак го тегли красотата и величието му. Росен Цанев пък си спомня, че художниците разговаряли преди години с бившият кмет Румен Стоманярски / и него Бог да го прости / . Тогава умували на поляната, където сега е Кауфланд, да се изгради художествена галерия, но така и не станало замисленото.

Врачанските художниците поздравяват кмета и местните сенатори за решението, което са взели. Надяват се идеята да се осъществи. " И да не стане така, че вместо място за култура, в него да се нанесат търговци на китайски пластмасови играчки, да изникне магазин за гащи и чорапи или пък някой банков офис"- добавя Росен Цонев. Дано се осъществи идеята за галерията- казва Василевса и добавя, че местните художници обещават да я напълнят с качествен арт.

Сава Кисьов
Сава Кисьов