Сред присъстващите на събитието имаше близки и колеги-лекари и дори пациенти на доц. д-р Танчев, основателя и началник на първото в България специализирано отделение по нефрология, което по-късно прераства в Клиника по нефрология и хемодиализа.

За доц. Танчев разказа магистър фармацевтът Иван Узунов. Макар болшинството врачани да знаят кой е известният лекар д-р Танчев, Узунов отбеляза, че той е роден е в мездреснкото село Боденец. Баща му Стоян Танчев е бил чиновник, дългогодишен секретар на Община Мездра. Майка му Донка е била домакиня, а дядо му Танчо Велчев бил известен народен лечител.

Йото Танчев завършва Врачанската мъжка гимназия "Цар Борис III” и веднага е приет да учи медицина в Медицинския факултет на град Клуж в Румъния, след което се прехвърля в Медицинския факултет на Софийския университет. Дипломира се през 1942 г. като защитава успешно докторска теза върху промените на левкоцитите при някои хронични заболявания.

Специализира вътрешни болести в ИСУЛ, а по-късно завършва и специалност нефрология. Д-р Танчев в началото работи като участъков лекар в село Бов, а след това в селата Горна Кремена и Крушовица. Мобилизиран е и участва във Втората световна война като младши лекар на санитарен влак в Югославия.

Постъпва на работа в Първостепенна окръжна болница на Враца през 1947 г., където остава без прекъсване до пенсионирането си през 1982 г. Доц. д-р Танчев издъхва на 19 септември 2000 г. във Враца.

На събитието присъстваха двамата синове на доц. Танчев, към които врачанската общественост откровено проявява уважение, признателност и гордост, че са представители на Враца сред най-добрите специалисти в медицината в България и уверено продължават пътя на своя баща. Доц. д-р Стоян Танчев е акушер гинеколог, а проф. Панайот Танчев е ортопед. Те благодариха на своите съграждани за почитта към бележития им баща, а срещата продължи в разговори и споделяне на спомени между приятели-врачани.