Проектът за решение на Общинския съвет беше представен от зам.-председателя на местни парламент Владимир Христов. Той акцентира върху значението на мотивацията на обикновените хора от Враца и селата, които, воювайки в редовете на 35-ти пехотен Врачански полк, са защитили с живота си град Добрич. Христов изтъкна героичния принос на полк. Таслаков и обяви, че от днес площад в гр. Добрич носи неговото име.Той припомни че на 7 септември 1916 г. полковник Таслаков нарушава пряка заповед за отстъпление и със силите на два полка - врачански и козлодуйски, атакува многократно превишаващите ги по численост вражески войски и дава решаващ принос за отбраната на Добрич. Радослав Божинов разказа за участието на врачани в Първата световна война и за безсмъртния подвиг на 35-ти полк.

Кметът на Враца Калин Каменов подчерта в словото си, че Добричката епопея от 1916 г. е изписана със златни букви в историята на величавите битки и победи на българския народ за свобода. "Значимото събитие, което отбелязваме днес, е повод да сведем глава пред паметта на войниците, написали с кръвта си светла страница от миналото на страната ни. Днес е ден за почит към един от полковете, дал най-много жертви в тридневните боеве за Добрич - 35-ти Врачански полк, наречен заради храбростта на неговите бойци, "Железния полк", с командир полк. Васил Таслаков”, заяви от трибуната кметът на Враца и допълни, че този ден на скръб, но и на гордост, трябва да се помни и почита.

Поименно общинските съветници единодушно гласуваха за "Алея на признателността - полковник Таслаков”. След тържествената сесия от сградата на Общината тръгна многолюдно шествие, което премина през централната част на града и стигна до паметника на загиналите във войните 1912-1913 г. и 1915-1918 г., известен като "Лъвчето".

Церемонията по именуване на алеята и откриване на паметна плоча в чест на полк. Таслаков, започна с приемане на рапорт на командващия войсковото отделение за почентия караул, приет от областния управител на Враца. Последва водосвет, отслужен в присъствието на Негово Високопреосвещенство митрополит Калиник. Областният управител Малина Николова припомни, че в сраженията край Добрич са убити и безследно изчезнали 219 души от "Железния" 35-ти пехотен Врачански полк и 428 войни от 36-ти пехотен Козлодуйски полк.

Николова изрази надежда, че днешното събитие поставя началото на родолюбивата идея - наред с паметната плоча в чест на полк. Таслаков, в Алеята на признателността да се поставят паметни знаци, увековечаващи храбростта и на останалите бойци, загинали в Първата световна война.

Венци и цветя пред паметника поднесоха представители на редица институции, а десетки граждани поставиха цветя на признателност през паметната плоча на полк. Таслаков.