© ОбА - Враца

Денят на отворените врати предизвика голям интерес сред деца, ученици и възрастни от Враца, Монтана и Видин, които имаха възможност да видят и пипнат противотанков управляем реактивен комплекс /ПТУРК/, да погледнат през визьора на учебен преносим зенитно-ракетен комплекс /ПЗРК/ „Стрела – 2М“, през оптическия прицел на армейски снайпер „Хеклер и Кох“,да влязат в многоцелеви бронетранспортьор/МТЛБ/ и в самоходна минохвъргачка и да седнат на местата на бойците от мотострелковото отделение, механик-водача и картечаря.

За желаещите да покажат точна стрелба по мишени бяха предоставени еърсофт реплики на АК-47.Главният готвач се беше погрижил за всички посетители да има по чаша горещ чай, разливан директно от казана на военно-полевата кухня.

Областният управител на Враца Стефан Красимиров разгледа въоръжение, бойна техника и войсково оборудване, които бяха изложени на статичен показ. Стефан Красимиров си припомни службата под знамената в родната казарма чрез бързо разглобяване и сглобяване на автомат „Калашников“ /АК-47/, което беше и е задължителен стандарт на подготовка за всички войници и курсанти, полицаи, служители на службите за сигурност, военни лекари и много други. Подполковник Гаджев обясни, че за днешното събитие са изложени образци на голяма част от наличното въоръжение в поделението.

Инициативата на Врачанското военно поделение има важна роля не само за патриотичното възпитание на младите българи, но и за мотивирането им да поемат по пътя на военната професия като офицери, сержанти и войници от славната българска армия.