„Това е точно копие на оръжието, с което разполагаме. Закупено е чрез военния спортен клуб и го използваме за динамични тренировки. То дава по-голям реализъм, тъй като военнослужещите могат да се разделят на две групи – всяка със собствена задача и могат да бъдат сблъскани една срещу друга“.

Подполковник Гаджев подчерта, че след тренировките с това оръжие военнослужещите имат повече увереност, защото виждат реалната обстановка и до какво би довела евентуална тяхна грешка.

Денят на отворените врати предизвика голям интерес сред ученици и възрастни от общините Мездра, Враца и Криводол. Те разгледаха и се снимаха с противотанкова ракета, пистолет „Макаров“ и картечница „Калашников“.

Военните бяха подготвили динамичен показ и демонстриране на действия от състав на пеши патрул, който в хода на изпълнение на задачата попадна на засада и демонстрира действия по отразяване на засадата, неутрализиране на противника, извличане и евакуация на ранен боец.

Началникът на щаба майор Пламен Великов разкри кое е най-важното за един патрул.

„Най-важното за един патрул, когато попадне в засада е своевременно да открие откъде идва заплахата и да отвърне на нея. Следва бърз анализ на обстановката от командира и поставяне на задачи на подчинените му“.

За всички посетители имаше по чаша горещ чай, разливан директно от казана на военно-полевата кухня. Тя е и най-старият войник в армията. Походната кухня може да сготви храна за 300 души.