Ентомологът Станислав Тодоров описва в групата във фейсбук "Насекомите и ентомолозите" част от действията, които трябва/не трябва да се предприемат в случай на остра уртикария след досег (директен или аерогенен) с гъсениците:

1 - Какво са процесионките?
- Боровите процесионки (Thaumetopoea pityocampa) са нощни пеперуди от семейство Thaumetopoeidae. Дължат името си на факта, че гъсениците се движат една след друга (в процесия) и се хранят с иглолистни (гъсениците НЕ УНИЩОЖАВАТ дърветата и в повечето случаи те се възстановяват за около година).

2 - Защо са опасни?
- При докосване, тъпкане, боцкане и всякакво друго дразнене, гъсениците отделят токсин, наречен тауметопеин, който причинява тежка форма на уртикария. Уртикарията пък накратко е алергична реакция с тежки обриви, сърбеж и зачервяване.

3 - Как да се действа след контакт с тях?
- Контактът с процесионките може да е директен или аерогенен. Директният контакт ще рече, че сте докосвали гъсениците или гнездото на вида без предпазни средства. Аерогенният се получава при изпускането на миниатюрните косъмчета на гъсениците. Те могат да се забият навсякъде по тялото, като дори минават през дрехите. Наподобяват риболовни кукички с контра, които почти нямат вадене.

4. При какъвто и да е контакт с тях:
- изплакнете засегнатата зона/и със студена вода или спирт
- изперете дрехите си (шансът там да има останали косъмчета е голям)
- избягвайте горещата вода и излагането на засегнатата зона/и на слънце (лично при мен се получи временно възпаление)
- не докосвайте очи/нос
- не се опитвайте да вадите косъмчета, в случай че са попаднали някъде под кожата, болезнено е
- свържете се с медицинско лице и поддържайте контакт за състоянието на обривите

Най-често обриви се образуват по шията, лицето и ръцете. Спорадично може да се появят и на други места, в зависимост от това дали са проникнали косъмчета през дрехите. Естествено, обривите са придружени от сърбеж и болка, неизбежно е. Те би трябвало да отшумят до няколко седмици. Контактите между гъсениците и домашните любимци могат да бъдат фатални! Чести симптоми при домашните любимци са некроза и окапване на част от езика, конвулсии, а при по-тежки случаи се стига и до смърт.


Източник: focus-news.net