На Велики вторник спомняме притчата за Десетте девици. Тя е свързана с древния обичай младоженците да бъдат посрещани от девойки, носещи запалени лампади. Иисус Христос е представен в притчата като жених на Църквата и според неговите пророчески думи е дошло време, когато Женихът трябвало да се отнеме от сватбарите, т. е. когато Христос трябвало да бъде хванат и предаден на мъчение. Затова богослужението през първите 3 дни от Страстната седмица се нарича „Последование на Жениха“.

Притчата за девиците напомня на вярващите да бъдат готови да посрещнат Спасителя със запалени светилници в душите си, защото той ще дойде внезапно и неочаквано, и напомня, че в момента на смъртта всеки се изправя пред Него на съд. Притчата за талантите пък призовава всеки християнин да обработва с усърдие нивата на душата си и така да увеличава дарованията - т. е. талантите, с които го е дарил Бог.

Първите 3 дни от Страстната седмица (Велики понеделник, Велики вторник и Велика сряда) са отредени за почистване на къщата, двора и стопанските постройки, за миене и къпане на децата, като на тази рутинна дейност се придава символично пречистващ характер – прави се за здраве.

На този ден трябва да се отървем от всичко излишно, да изнесем боклука от къщата.

Миряните се стараят да правят колкото се може повече добрини. Отказват се забавление, танци и пеене.

В славянската традиция от този ден започва подготовката за празничната великденска трапеза.

На 30 април Църквата почита също Свети апостол Яков Зеведеев, Преподобни Климент песнописец и Свети Донат

Светият апостол Яков е един от дванадесетте апостоли на Христос. Когато Исус го повикал, той оставил рибарските мрежи и семейството си и тръгнал след него. След като приел Светия Дух на Петдесетница, апостол Яков проповядвал евангелието по разни краища на света, та чак до Испания.

Като се върнал оттам, евреите го посекли в Йерусалим. Тялото му било отнесено в Испания, а на гроба му и до днес се случват чудеса на изцеление.