Напрежението между рибарите и бракониерите избухна в началото на април. Тогава въдичарите, които доброволно охраняват язовир “Огоста” и се опитват да спасят рибата, излязоха на протест и внесоха подписка в полицията.
“Тия момчета, бракониерите, са залавяни многократно и след три месеца проверки резултатът е неизвестен извършител”, заявиха рибарите. Те са оплакаха и от залаганите на пътя на патрули самоделно сглобени шипове за пукане на гуми. Пак тогава бе изпотрошена колата на Владимир Цветков, член на Управителния съвет на Ловно-рибарско сдружение “Огоста”.
В края на април около двеста недоволни любители на риболова от Северна България протестираха край Монтана срещу незаконните набези и безнаказаността на бракониерите. Те блокираха първокласния път Е-79 и настояха да се криминализира бракониерството и да се наложат по-строги мерки за опазването на рибата, както и да бъдат осигурени повече служители за Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури.
В средата на май неизвестни заляха с рибешки вътрешности автомобила на бизнесмена Кирил Делев, който е сред ръководителите на Ловно-рибарското сдружение в Монтана. Тогава той предположи, че това е предупреждение заради акциите, които въдичарите предприемат срещу бракониерите.