Според данните по делото на 5 декември 2017 г. през нощта на язовир ,,Огоста”, в района на село Горно Церовене, служителите в отдел ,,Рибарство и контрол – Монтана“ В. С. и Р. В. забелязали, че лицето А. Е. А., заедно със свидетеля П. Т., които познавали, извършили стопански риболов без право да го упражняват. А. Е. А. видял инспекторите и се опитал да избяга с автомобил със свидетеля П. Т., но след преследване бил настигнат в село Горно Церовене.

На мястото пристигнала и полиция, а инспекторите открили на пътя чували с мрежи и лодка, изхвърлени от бегълците. Главен инспектор В. С. съставил на А. Е. А. Акт за установяване на административно нарушение, който бил подписан с възражение, че посоченото не отговаря на истината. По случая било образувано досъдебно производство по описа на РУ – Монтана за извършено престъпление – бракониерство в рибостопански води, което приключило с постановление за прекратяване на наказателното производство от 26 март 2020 г.

Въз основа на прекратителния прокурорски акт било издадено и наказателното постановление, с което А. Е. А. е глобен с 3000 лева. Наказаното лице е подало жалба до РС- Монтана, с която оспорва нарушението, твърди, че то не е доказано и моли съда да отмени наказателното постановление. След като се запозна с всички доказателства по делото РС намери, че А. Е. А. е извършил административно нарушение на Закона за рибарство и аквакултури- стопански риболов без да има разрешение за това, и нарушението е умишлено, което се доказва и от наличието на предишни влезли в сила наказателни постановления срещу него, вкл. за същото деяние. Затова Районен съд потвърди наказателното постановление, с което на А. Е. А. е наложено наказание глоба от 3 000 лева и са отнети в полза на държавата 172 килограма бяла риба – върната във водата, 8 мрежи и лодка с гребла.

Решението подлежи на обжалване в 14 – дневен срок пред Административен съд – Монтана.