© Община Видин

Д-р Ценков поздрави директора на ППМГ „Екзарх Антим I“ Румяна Петрова по случай патронния празник на училището, като й връчи поздравителен адрес. Видинският кмет подчерта, че отбелязването на 150-годишнината от избирането на Антим за първи български екзарх е значимо събитие не само за Видин, но и за цяла България: „Изключително голям е приносът на екзарх Антим както за нашия град, така и за България. Поклон пред този велик българин!“.

Видинският митрополит Даниил припомни, че с избора на Антим Първи за екзарх през 1872 година учредената две години по-рано Българска екзархия започва да функционира пълноценно. „Върху неговите плещи пада отговорността не само за уреждането на новоучредената Екзархия, но и да се грижи за законовите права и интереси на българския народ“, отбеляза Негово Високопреосвещенство.

Директорът на Математическата гимназия Румяна Петрова подчерта, че всяка година на 16 февруари възпитаниците на училището отдават почит на своя патрон. Тази година цветя пред паметника на Антим Първи поднесоха новоприетите ученици – петокласниците и осмокласниците. „Те са за първа година в нашето училище и искаме постепенно, с много любов да ги запознаем с личността на нашия патрон“, сподели Петрова.

По повод 150-годишнината от избирането на Видинския митрополит Антим за първи български екзарх във фоайето пред залата на Общински съвет – Видин в сградата на общинската администрация е показана изложбата „Вяра и държавност“, подготвена от Държавна агенция „Архиви“ и Народното събрание на Република България. Експозицията представя екзарх Антим като заслужил архиерей, държавник и общественик – председател на Учредителното и на Първото велико народно събрание. Тя бе предоставена от Държавен архив – Видин и ще остане експонирана през следващите три седмици. Целта е повече видински граждани да се запознаят с живота и делото на духовника.
Сред първите, които разгледаха изложбата, бяха кметът д-р Ценков, заместник-кметът Борисова, Видинският митрополит Даниил и архимандрит Антим, протосингел на Видинска митрополия. Повече за представените в експозицията документи им разказа началникът на Държавен архив – Видин Светлана Кръстева.