Ефимерият на затвора разказва, че както всяка година, ще има водосвет, ще се проведе лектория в киносалона за страданието, възкресението и спасението. Стотина лишени от свобода ще събере салонът и всеки ще има възможност да участва в беседата за граха и опрощението.

Иконом Димитър споделя, че през последните години става трудно да отслужва света литургия, тъй като трябва да има и друг свещеник отвън, който да изпълни песнопенията, да води службата по канон. Преди няколко години е имало затворник от Бургас, който е учил в Семинарията. Бил е с лека присъда и прекрасно знаел да пее източноцърковни песнопения, дори познавал невмитите, нотната система с чертици, точици и кукички. Той обучил няколко затворници и имало литургии. След излизането му от затвора курсът за хорово пеене се преобразувал в "Християнско пеене и СИП "Религия” към училище "Мито Орозов" в затвора и се провеждал един час седмично.

След време не само учениците и други затворници се включили в курса, групата пораснала почти на стотина човека и оттогава заниманията се провеждат в салона за културни прояви. Курсът вече трае по два часа и е три пъти в седмицата. Така на седмица на курсистите им се връзват осем часа, т. е. един работен ден и те имат правото на един ден по-рано свобода. Стимул е да се участва в курса, но според свещеникът това е начин за катехизация, за обучение, ако не на всички, то на повечето от тях.

"Когато някои иска да възприеме вярата, трябва я търси и да я учи. Така е било първите 300 века. Християните са се учили на вяра и чак в края на дните си, на старини са се кръщавали. Сега хората се кръщават по всяко време, но болшинството остават необучени, некатехизирани, невъведени, поради много причини" казва отец Димитър. Той е споделил проблемите си с Врачанския митрополит Григорий и е посочил невъзможността да отслужва литургия в параклиса. Казва, че има необходимата църковна утвар и с разрешението на началника на затвора би набавил и малко вино за ритуала, но засега няма кой да пее на службата. Последната света литургия е отслужена с помощта на отец Аспарух от Врачанската епархия преди почти три години.

"Познавам Негово Високопреосвещенство преди да стане наш Митрополит, беше високо оценен от дядо Неофит викариен епископ на Софийска митрополия, избран бе за наш митрополит с пълно мнозинство на висока комисия. Говорих с Негово Високопреосвещенство, сам прояви интерес от тази част на паството, споделих проблемите ни и обеща да дойде, да види на място какви са. Иначе и тук ще посрещнем Великден подобаващо. Ще ви кажа и новина. По предложение на началник Кабатлийски в момента се изработва стол-трон за църквата "Св. Николай". На него вярваме, ще седи след време нашият Митрополит по време на светите литургии.

Лично аз вярвам, че поне няколко души от курса ни тук, ще излязат скоро на свобода и ще влязат да се черкуват в митрополитския храм на Враца, или в други храмове. Те ще са повярвали, че след греха има спасение. А, за Великден най-светлото преживяване ще е за 20-тина затворника, които ще са пуснати за добро поведение при семействата си. Там, сред своите ближни, те ще се почувстват благословени", каза ефимерият на затворническия параклис и пожела на всички да посрещнем предстоящият празник в смирение и любов и вяра.