Но това е само ориентировъчно количество и може да се нуждаете от повече или по-малко вода в зависимост от индивидуалните си нужди. Например, ако сте физически активни или живеете в горещ климат, може да имате нужда от повече вода, за да се хидратирате правилно, сочат те.

Има експерти, които не препоръчват конкретното количество от 2 литра вода на ден. Някои от тях съветват да се пие вода, когато се чувствате жадни и да следите за симптоми на обезводняване, като суха кожа, умора и тъмна урина. Според тях с водата не трябва да се прекалява, защото при прием на течности над 2 л. дневно, тя вече отмива доста минерали, които се намират в бъбреците.

Относно заместването й с други напитки лекарите казват, че водата е най-добрият избор за хидратацията на организма. Все пак, някои напитки като чай, кафе, сокове и безалкохолни напитки могат да се консумират като допълнение към водата.

Трябва да се избягва прекомерното консумиране на напитки, които съдържат високи нива на захар или кофеин, тъй като те могат да доведат до дехидратация.

Ако не пием достатъчно вода, може да се появят различни проблеми- умора, главоболие, замъглено мислене, суха кожа и др. При продължителна и сериозна дехидратация има опасност от сериозни здравословни проблеми, като увреждане на бъбреците, сърдечни проблеми.

Най-добре е да пиете вода преди, а не по време на хранене.