Потвърдените са на дете на 6 г., което е било досега в Англия и е с непълен имунен статус, и на неговата 35-годишна майка. Новите случаи от тази седмица са четири - майка с бебе на осем месеца и дете в пети клас в Мездра, и двумесечно бебе в Бяла Слатина.

Случаите се проучват детайлно и се проследяват техните контакти и вероятният път на заразяване, обясни д-р Мечкова. По думите ѝ 8-месечното бебе от Мездра е преминало първите три стъпки на имунизация, имунизационният статус на майката и на по-голямото дете на този етап не е ясен, двумесечното бебе в Бяла Слатина е в предимунизационна възраст.

Според данни на РЗИ-Враца през 2023 г. в областта са обхванати с имунизация деца на 2 месеца - 97 %, на 3 месеца - 97,9 %, на 4 месеца - 98,2 %, на 16 месеца - 95,1 %, на 6 г. - 94,7 %, на 12 г. -86,5 %.

Педиатърът Петя Цветкова, която работи в поликлиниката в Мездра сподели, че ситуацията налага родителите да попълнят пропуските в имунизационния календар на своите деца.

Симптомите на коклюш са характерни и продължават няколко седмици, каза още д-р Цветкова.

„Това е кашлица, която е суха, честа и почти всяка секунда кашлят. Получава се реприз. Не се повлиява от сиропи, билки или лекарства против кашлица и продължава повече от две, три седмици. При по-големите не се очаква да имат усложнения, но малките бебенца са с не добра развита имунна система и са по-рискови. Болестта не протича толкова тежко и няма нужда да се всява срах и паника в населението. Важно е да бъдат отговорни и една кашлица ако продължи повече от една седмица да дойдат на преглед при личния лекар и педиатъра.“

Педиатриите съветват бебетата до 2 месеца да бъдат пазени и родителите да ограничат контактите им навън.

Поради нарастването на случаите на коклюш в страната, които са около 400, от Министерството на здравеопазването приеха промени, с които се позволява първата имунизация срещу коклюш да бъде прилагана по-рано, още месец и половина след раждането, а не както е заложено в Имунизационния календар – след втория месец на бебето. Причината за това е, че към момента най-много са регистрираните случаи на заболели във възраст до 1 година и усложненията при новородените са по-чести.