В Концепцията си за стратегическо управление прокурор Ненкова заявява, че Окръжна прокуратура – Видин следва да продължи да работи качествено и срочно, като за целта се запази отличната организация на работа“ и се повишава квалификацията на магистратите и служителите, контролира се спазването на установените правила и не се допуска проява на некомпетентност. Сред очертаните приоритетите са стриктно спазване принципа на случайното разпределение на делата, равномерно натоварване на магистратите и съдебните служители. Акцент е поставен върху повишаване качеството на разследване, свеждането до минимум на досъдебните производства.

Членовете на Прокурорската колегия Гергана Мутафова и Евгени Диков попитаха кандидата идентифицирани ли са проблеми при движението на делата между териториалните отделения на районната прокуратура и районните съдилища, предвид факта, че Районна прокуратура – Видин бе сред пилотно оптимизираните през 2019 г. Коментирана бе натовареността на следователите, съотношението на броя им спрямо обема на работа, както и проблемите при изготвяне на съдебни експертизи.

В подкрепа на прокурор Ненкова се изказа Гергана Мутафова, която сподели личните си впечатления, като ръководител на проект "Създаване на модел за оптимизация на съдебната карта на българските съдилища и прокуратури и разработване на Единна информационна система на съдилищата", от участието на прокурор Ненкова в частта за реформа на съдебната карта на прокуратурата. Отчетена бе личната ангажираността на прокурор Ненкова и нейната иновативност на модерен административен ръководител.

Кандидатът бе подкрепен и от главния прокурор Сотир Цацаров, който посочи, че като районен прокурор Ваня Ненкова е изнесла цялата тежест в пилотното оптимизиране на Районна прокуратура - Видин през 2019 г., при постигане на много добри показатели в дейността на прокуратурата.


Източник: vss.justice.bg