Родолюбивото начинание е осъществено от Инициативен комитет с председател инж. Иван Христов, в който влизат повече от 40 бивши музиканти в пионерския духов оркестър и в младежкия духов оркестър в мездренското село, както и с активното съдействие на НЧ „Факел-1926“ - с. Зверино.

Сред гостите на събитието бяха дългогодишният кмет на община Мездра Иван Аспарухов, кметът на Зверино Стоян Петров и краеведът Ивана Захариева, а водещи - председателят и секретарят на зверинското читалище Цветан Ценов и Стилияна Стоянова.

Гранитната паметна плоча, която занапред ще краси фасадата на НЧ „Факел-1926“, е изработена от майстора каменоделец Ненчо Николов. Тя беше официално открита от Иван Аспарухов, Цветан Ценов и синът на Димитър Асенов-Дидията - Пламен Асенов.

В знак на признателност към големия музикант, композитор и диригент пред паметната плоча беше поднесен венец от името на сем. Ценови.

За празничното настроение на присъстващите жители и гости на Зверино се погрижиха музикантите от Духовия оркестър към „НЧ „Развитие-1869“ - Враца, които изпълниха военни маршове и народни хора̀, включително авторски маршове на Димитър Асенов-Дидията.

Димитър Асенов-Дидията е роден на 28 ноември 1922 г. в гр. Лом. Завършва ломската мъжка гимназия, където е сред най-добрите музиканти в духовия оркестър към училището, а през 1943 г. е назначен за музикант, подофицер в 35-ти пехотен врачански полк.

През 1946 г. служи в духовия оркестър на военновъздушните сили в Божурище. През 1951 г. се явява на държавен изпит за военен диригент и му е присъдено званието младши лейтенант. През 1955 г. се връща във Враца с чин старши лейтенант и е назначен за диригент на гарнизонния духов оркестър.

През 1962 г. основава духовия оркестър към НЧ „Развитие-1869“, на който е диригент в продължение на 7 години. Автор е на маршовете „В лагера на Врачанци”, „На строителите на кораба „Радецки”, „Радецки”, „Осмомартенско”, „Войнишка радост” и много други.

По покана на директора на НОУ „Димитър Благоев” (дн. СУ „Св. Климент Охридски“) - с. Зверино Йончо Петров през 1966 г. създава Пионерски духов оркестър към училището, който през 70-те и 80-те години на миналия век печели един златен и два сребърни медала от Републиканските прегледи на художествената самодейност.

През този период създава и Младежки духов оркестър към Завода за контактни елементи в с. Зверино, който печели сребърен медал от VI Републикански преглед на духовите оркестри, проведен в Оряхово, а през 1988 г. става носител на специалната награда на ДСО „Електрон“.

Димитър Асенов-Дидията е носител на военните ордени „За боева заслуга” и „Червено знаме” за участието си в заключителната фаза на Втората световна война (1944-1945 г.), както и на Орден „Кирил и Методий” - III степен (1972 г.). Почетен жител на с. Зверино и, посмъртно, Почетен гражданин на община Враца (2012 г.)за приноса му в развитието на духовите оркестри във Враца.

Умира на 16 август 2000 г.

Мирослав Гетов, снимки: Борис Кръстев