Паметната плоча беше открита от Гергана Антонова – Зам.-кмет на Община Берковица и проф. Иван Гаврилов, по идея на който се реализира това паметно събитие. Видинският митрополит Даниил отслужи тържествен водосвет и благослови начинанието. Официални гости на откриването бяха представители на министерството на отбраната, военнослужещи, областен управител, представители на Българската православна църква, ученици, учители, граждани.

В близост до мястото, на което беше открита паметната плоча, бе пресъздадена възстановка на историческите събития, в която взеха участие над 100 души от НД “Традиция” и 34-ти пехотен троянски полк. В програмата участваха и пътуващо читалище “Бащино огнище”, Ивайло Шопски, оркестър “Шевица”, ФК “Танцувай за здраве”, ФГ “Дервент”, с. Бързия, ТС “Малинарка” и Танцов клуб “Бързия”.

Раздаден бе и курбан за здраве, дарен от проф. Гаврилов.

Истинската признателност към героите може да бъде само вечна. Защото човешката памет не е безкрайна и ако не се подхранва, следите останали от събитията избледняват, героите потъват в забрава. Но има един девиз, който ще помним навеки: „Нищо не е забравено, никой не е забравен“.