Областният управител подчерта необходимостта от активен диалог по темата и конкретни предложения за минимизиране на основните рискови фактори за пътно-транспортни произшествия. Сред тях са: несъобразената скорост с пътните условия;рискови изпреварвания и навлизане в лентата за насрещно движение;неспазване на пътните знаци и сигнали; неизползване на обезопасителните колани, каски и защитните устройства в леките автомобили; употреба на алкохол, умора и стрес; преобладаващо остарял автомобилен парк и ниска степен на неговата активна и пасивна безопасност.

Сред основните причини и условия за аварийността в област Враца са и високата степен на конфликтност по пътищата и улиците на градовете поради лоша дисциплина на водачи и пешеходци; наличие на необезопасени участъци по републиканската пътна мрежа, на участъци с концентрация на пътно-транспортни произшествия; непълна вертикална сигнализация и невъзстановена хоризонтална маркировка.

В хода на заседанието бе приет Годишен доклад за дейността по подобряване на безопасността на движението в област Враца за 2016 г. В представянето на доклада бе акцентирано върху извършените дейности по подобряването инфраструктурата на общинската и републиканска пътна мрежа, целогодишния контрол на пътя, проведените инициативи с образователен и възпитателен характер в учебните и детски заведения, както и националните мероприятия, свързани с безопасността на пътя.

По данни на Областно пътно управление - Враца, през 2016 г. в рамките на осигурените средства са възстановени 208 513 м2 асфалтова настилка, основно по първокласна и второкласна пътна мрежа. Подравнени са 416 663,70 м2 пътни банкети и е отстранена растителността по тях.

От доклада стана ясно, че органите на Областната дирекция на МВР са регистрирали 1001 пътно-транспортни произшествия, от които 155 тежки. Общо през 2016 г. установените нарушения са 45 087. За тях са съставени 799 акта и 25 798 фиша. Данните показват, че в сравнение с 2015 г. има сериозно увеличение на регистрираните нарушения - с 15 072 повече. Най-голям дял от установените нарушения са тези за превишена скорост - 18 055, следвани от нарушенията за нередовни документи - 5009, и за неизползване на обезопасителен колан - 2 203.

От сектор "Пътна полиция“ - Враца са установили четири участъка с концентрация на пътно-транспортни произшествия по републиканската пътна мрежа на територията на областта. Членовете на Областната комисия по безопасност на движението приеха и План за действие за 2017 г., който включва мерки и дейности по пътната безопасност.