Тематичен акцент в осмото издание на алманаха е 90-годишнината на Йордан Радичков. Освен неговото обръщение пред Папа Йоан-Павел ІІ, са включени и текстове на Панко Анчев и Румен Стоянов, посветени на гениалния ни земляк.

На почти 500 страници алманахът представя около 130 автори. Освен писателите и поетите от Северозапада и страната, в тазгодишното му издание са привлечени и пишещи от чужбина.

„- Ние пак сме тук!” – анонсира главният редактор на алманаха писателят Мартен Калеев. - Така би казал бай Йордан Радичков. Да се видим, да си похуртуваме и да я сторим тая пуста премиера на алманах „Огоста 2019“. Без многословие, без парадност, та всеки според ръста и вкуса да си каже мнението как се засаждат или отглеждат думи, без „да се е репетирал като велик пред огледалото“. Или да премълчи. Щото сред врявата и „реалитита“, сред потопа от таланти, дето все ги търсим, някак подминаваме жаждата за вглъбеност, за съкровеност, за доброжелателност. Само безгрешните, съвършените и гениалните не са поканени. Те винаги „знаят какво да правят“.

И тази година Алманахът ни е като кладенче – откъдето и да се наведеш над него, все има как да си утолиш жаждата. Включително и за това как испаноезични и португалоезични четат Йордан Радичков до неговите 90 години от рождението. И още, описани и изказани вдъхновения, дето за първи път се публикуват за белия свят.
Заповядайте!”.