Между кориците на алманаха, на почти 400 страници, са побрани художествени произведения на 100 творци на словото и на 39 на изобразителното изкуство. Авторите са не само от Монтана, Враца и Видин, а от цялата страна. Те обаче са свързани с Българския Северозапад.

На корицата, над картината на Кирил Петров "Чичовата челяд", са откроени имената на проф. Миглена Николчина, Боян Ангелов, Светлана Костова, Мануел Бандейра, Роза Боянова. Подборът на творбите е направен от главния редактор Мартен Калеев и редакционна колегия, която включва Теодоси Антонов, Цветан Илиев и Ненчо Славчев.

В предговора си Мартен Калеев заявява амбицията на екипа: "... ние считаме Алманах "Огоста" за обединена творческа съпротива срещу безвремието и срещу все по-фрапиращата липса на култура на паметта и уважението."

Алманах "Огоста 2017" e издаден с финансовата подкрепа на Община Монтана. Кметът Златко Живков подчертава във встъпителните си думи към читателите на представителното издание: "Създаването на подходяща среда за изява на нашите творци е сред основните задачи на местното управление.”

Алманах "Огоста" е сред най-ярките образци на подобни издания в страната. Според доклада на Съюза на българските писатели, в това престижно издание се открива пулсът на стойностна литература. Доказателство за интереса на литературната общност към него е и фактът, че алманахът ще бъде представен и по време на XX Есенни литературни празници в Дома на писателя в Бургас на 26 октомври.