Основната цел на проекта е внедряване на високоефективни енергоспестяващи мерки в общинската образователна инфраструктура, чрез които да се постигне значително намаляване на разходите за електрическа и топлинна енергия и да се повиши качеството на работната среда за подрастващите обитатели и служителите. По проекта ще бъдат обновени сградите на следните учебни заведения в гр. Мездра: Детска градина „Слънчице“, Детска градина „Мир“, ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, СУ „Иван Вазов“ и ОУ „Христо Ботев“.

Дейностите по проекта стартираха на 10.11.2016 г. и се очаква да приключат до 10.07.2018 г. Ремонтните дейности ще бъдат извършени през лятото на тази година, когато децата и учениците са във ваканция и няма да се пречи на нормалното протичане на учебния процес. Ключов акцент е подмяната на отоплителните инсталации и внедряване на ВЕИ - соларни системи за битова гореща вода. В резултат на изпълнението на проекта се очаква да бъдат постигнати следните резултати:

Подобряване на енергийната ефективност на сградите на пет учебни заведения, при което всяка от тях ще достигне клас на енергийна ефективност "В" или "С";

- Намаляване на потреблението на електрическа и топлинна енергия с 551 671 КВч/ годишно;

- Намаляване на емисиите на CO2 с 123,98 тона/ годишно;

- Подобряване на качеството на живот на средногодишно 1 482 деца и ученици в обновените сгради;

- Въвеждане на ВЕИ - соларни системи за битова гореща вода;

- Въвеждане на вътрешни правила за енергиен мениджмънт за устойчиво поддържане на постигнатите показатели за ефективност в дългосрочен план.