От справката на Областна администрация става ясно, че в област Враца има 32 скривалищата и 672 помещения, приспособени за противорадиационни укрития. Всички скривалища се проверяват ежегодно, а противорадиационните укрития, намиращите се в жилищните блокове, не са под отговорност на държавата и не е ясно какво е състоянието им.

Скривалища на територията на Мездра има на: ул. „Хр. Ботев” №90 срещу „НЮ текс” познато като „Станкето“, с капацитет 500 души, но в много лошо състояние; на ул. “Христо Ботев” №14, стопанисвано от БДЖ, с капацитет 150 души, което е в добро състояние и на ул. „Брусенско шосе” 1 срещу завод „Искър“ способно да побере 270 души. Неговото състояние според справката е задоволително. Всички съоръжения са под контрола на „Гражданска защита“ и би трябвало да се проверяват ежегодно. Години наред неглижиране на опасността, която би предизвикала укриване на местното население в подобни помещения е довела до разруха и невъзможност за използването им по предназначение.

Съгласно чл. 12, ал. 3 от Закона за защита при бедствия, колективните средства за защита са имоти - публична държавна, публична общинска или частна собственост, и се поддържат и управляват от ведомствата, на които са предоставени, от кметовете на общини или от собствениците им.

На заседанието на Областния съвет по сигурността бе обсъден и въпросът за доброволните формирования за защита на населението, които в област Враца са общо 6: в общините Борован, Мездра, Мизия, Оряхово, Роман и Хайредин. Общините с под 20 хил. жители са задължени да имат доброволни формирования.

Припомняме, че преди половин година в Мездра бе проведено обучение на доброволците от общината. За момента те са само 10, но съгласно изискванията от Наредбата за създаване на доброволческо формирования, Община Мездра има право на 20 души.

С оглед необходимостта от популяризиране на тази дейност ще бъдат изпратени писма до кметовете на общини, както и покани към спортни клубове и младежки организации.

Всички скривалища и противорадиационни укрития на територията на България са изградени само за временно укриване на застрашено население. Всяко едно е оборудвано в херметично отношение – вратите се затварят херметизирано, имат филтро-вентилационна уредба, която подава чист въздух от околната среда и служи за проветряване. В скривалищата има пейки, маси, санитарен възел и водоснабдяване. В по-големите има и включени генератори с възможност за електричество, както и помещение за оказване на медицинска помощ. Всяко скривалище трябва да има най-малко два изхода.

Препоръчително е всеки човек да има приготвена раница за бедствия, която да съдържа лични документи, вода, консерви с храна, фенер, лекарства, свирка и устройство за получаване на адекватна информация за актуалната обстановка.