На специален щанд ще бъде показана богата колекция от рекламни материали и видео филми, разкриващи дейността на Центъра за професионална квалификация. По време на форума ще бъдат показана и изложба от рисунки на призьорите в Националния конкурс за детска рисунка "С очите си видях бедата 2018”, организиран от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението” при МВР.

Европейският форум за гражданска защита е най-голямото публично събитие за европейско сътрудничество в областта на гражданската защита. Организира се на всеки две години от Отдела за операции в областта на гражданската защита и хуманитарната помощ (ECHO) на Европейската комисия.

Целта на събитието е обединяване на европейската общност за гражданска защита, преглед на общите постижения в областта на управлението на риска от бедствия, обмен на добри практики и идеи. Планирани са поредица от семинари, на които ще бъдат обсъдени въпроси за съвместно справяне с новите предизвикателства при бедствени ситуации.

Центърът за професионална квалификация при РДПБЗН - Монтана ще се включи в престижния форум за втори път, първото му участие беше през 2009 г. отново в Брюксел.