© Радио Видин

Преди две години в Копиловци, родното село на маестро Луков, беше открит негов паметник и кметът на община Георги Дамяново Нина Петкова обеща, че ще се проведе парад в негова чест:

"Уважаеми участници, от името на жителите и на гостите на село Копиловци искам да ви благодаря за това, че сте днес сред нас и ни уважихте и ще праврнете отзи празник в значимо и запомнящо се събитие за всички нас."

Гвардейският представителен духов оркестър към Националната гвардейска част, представителният духов оркестър на Сухопътни войски, Берковската духова музика, оркестър "Дефилир" при Средно училище "Иван Вазов"- гр. Вършец, водени от мажоретния състав дефилираха по централната улица на Копиловци. Пред паметника на капитан Камен Луков, на централния площад, музикантите представиха свои композиции. "Това е една голяма личност", каза кметицата на Копиловци Лалка Илиева, която показа книгата на Камен Луков с ноти и текстове на песни:

"Когато пипам тази тетрадка, потръпвам, защото знам кой е писал, кой е пипал тази тетрадка. Изпитвам не преклонение, нещо много силно, което не мога да изразя."

В момента се подготвя експозиция, която ще бъде поместена в училището. В нея специално място ще има за Маестро Луков.

"Специално за нас, за общината и село Копиловци, е нещо прекрасно и уникално," казаха жители на Копиловци.

Сред официалните гости на парада бяха областният управител Валери Димитров, кметът на община Вършец инж. Иван Лазаров, общински съветници от Георги Дамяново, които поднесоха цветя и венци пред паметника на капитан Камен Луков Пейнски.

Маестро Луков е български офицер, диригент и композитор. Автор е на над 100 музикални творби

Прегледът на духовите и военни оркестри ще се провежда в родното му село Копиловци на всеки две години.