И тази година приемът след завършено основно образование стартира с пълна сила. Борбата е за всяко дете, тъй като делегираните бюджети, ”реформирали” финансирането в системата на образованието, превърнаха учениците в "ходеща инвестиция".

Неведнъж от средите на пряко заетите в системата се поставя въпросът за създаване на общинска политика за задържане на децата в местните училища, което ще е сигурна гаранция и за повишаване на качеството на образованието, водещо след себе си и по-високи резултати. Всяка година в мездренските училища се връщат по 10-15 деца след няколкомесечен или едногодишен престой в някое врачанско училище.

Необходимо ли е това обикаляне на училищата, за да се завърнат в местните? И защо общинското ръководство не предприема мерки, които биха били полезни и за децата, и за родителите, и за града въобще. Толкова ли е трудно кметът да организира една среща с директорите на двете основни училища, на двете професионални гимназии и на Средно училище "Иван Вазов”, които да постигнат единомислие за задържането на децата в родния им град. Още повече, че всяко едно от училищата с гимназиален етап предлага атрактивни и перспективни профили, които отговарят на съвременните тенденции.

Така че, поставяме на вниманието на г-н Събков идеята за създаване на единна образователна политика в общината, за да няма 300-400 пътуващи деца във Враца!