В община Мездра бъдещите осмокласници имат възможност да избират между седем паралелки. Най-високият минимален бал за кандидатстване след седми клас в общинските училища е 204 точки от максимум 356, 5.

В СУ „Иван Вазов“ има две профилирани паралелки – „Организатор интернет приложения“ и „Хуманитарни науки с интензивно изучаване на чужди езици“. Професионалната гимназия „Алеко Константинов“ има прием за професиите „Ресторантьор“ и „Готвач“.

В Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство в града има две паралелки в направление „Пътнотранспортна техника“ и „Локомотиви и вагони“. В СУ „Свети Климент Охридски“ в село Зверино за учебната 2022-2023 г. има формирана само една паралелка „Предприемачески“.

От Регионалното управление на образованието (РУО) напомнят на кандидат-гимназистите и на техните родители, че резултатите от първия етап на класирането в гимназиите след седми клас трябва да се проверят в профила на ученика в Единната информационна система за изпити и прием на сайта Министерството на образованието и науката.

Ако няма посочена паралелка, ученикът не е класиран и продължава автоматично да участва във втория етап на класирането, като не е необходимо да се подава заявление.

Учениците, класирани по първо желание след първия етап на класирането, се записват в училището, в което са приети. Ако ученик не се яви, мястото му не се запазва и се обявява като свободно за втория етап на класирането.