Официални гости на проявата бяха народният представител Николай Иванов, кметът на община Роман Валери Ролански, началникът на Регионалното управление на образованието Галина Евденова и директорът на Регионалния исторически музей Георги Ганецовски, председателят на Управителния съвет на Представителството на Съюза на българските художници във Враца Милен Василев, директорът на учебното заведение Стефан Стефанов, председателят на училищното настоятелство Илиян Игнатов, учители, настоящи и бивши възпитаници на училището.

В началото на събитието областният управител Момчил Младенов поздрави присъстващите. "С изложбата искаме да отбележим днешния празник - Деня на Европа и Деня на победата над фашистка Германия. Изкуството е бъдещия просперитет, затова освен икономиката искаме да покажем на Обединена Европа творбите на младите таланти от Професионалната гимназия по каменообработване”, каза Момчил Младенов.

"Целта на тази изложба е да се покаже и рекламира Професионалната гимназия по каменообработване в Кунино. Училището учредено с Указ на Цар Борис III и е запазено с цената на неимоверни усилия. Трябва да се знае, че е едно от двете в Европа. Това е показателно за неговото съществуване. Нашето училище завършват само достойни хора, придобили професия, които никога не оставят без работа”, каза директорът на учебното заведение Стефан Стефанов.

Във фоайето на административната сграда на Областна администрация - Враца са подредени седем авторски произведения на възпитаниците на Професионалната гимназия по каменообработване Валерий Ганчев, Филип Филипов, Григор Поппетровски, Илия Евденков, Иванка Тодорова и Иван Симеонов. Експонатите ще бъдат изложени в рамките на месец, като през този период те ще могат да бъдат закупени, а със средствата ще бъде подпомогнато учебното заведение.

Усилията на регионалната власт за подпомагане на Професионалната гимназия по каменообработване в Кунино ще продължат и през следващия месец. Тогава ще се реализира регионална кръгла маса, на която директорът на училището Стефан Стефанов, председателят на училищното настоятелство Илиян Игнатов, учители и възпитаници на учебното заведение ще декларират своите възможности и ще потърсят съдействие за рекламиране на училището от петимата областни управители в Северозападния регион, представители на бизнеса, образованието, обществеността и медиите.

Областният управител отправи призив към кметове и ръководители на държавни и обществени учреждения при облагородяване на вътрешни и външни пространства да се обръщат към Професионалната гимназия по каменообработване в Кунино.