Хората без здравноосигурителни права в България представляват 18.8% от общия дял, водени като задължително здравно осигурени. В абсолютна стойност те представляват 1.392 млн. души - със 73 980 души или с 5.6% повече за една година. В края на 2015 г. неосигурените са били 17.7%, или 1.318 млн. души, което пък е с 86 271 човека по-малко отколкото в края на 2014 г.

Същевременно обаче се запазва тенденцията за преизпълнение на приходите от вноски и увеличението им, заради ръста на осигурителния доход. Т.е. въпреки че осигурените през 2016 г. намаляват, преизпълнението на приходите е 1.431 млн. лв. Общо постъпленията от осигуровки са 2.212 млрд. лв., което е ръст от 4.8% спрямо предходната година.

От Националната агенция по приходите (НАП) коментират, че ръстът на неосигурените се дължи на мерките, които агенцията е предприела, за да спре правата на некоректни платци. През 2016 г. е влязла в сила промяна, според която хора на граждански договор, които се осигуряват на сума под минималната работна заплата, вече не се водят осигурени.

Взети са мерки и срещу работодатели, които не съобщават в НАП за прекратени трудови договори. Хиляди хора доскоро са се водели на трудов договор, но без реално да им се плащат осигуровките. В такива случаи самият работник не е виновен и не се води неосигурен. Сега обаче са издирени такива договори и са прекратени.

От НАП припомнят също и че поне половината от хората, които се водят неосигурени, са емигрирали в чужбина и реалният брой на неосигурените, които живеят в България е между 400 000 и 550 000 души. В регистъра им има и малка група от българи, които живеят и се осигуряват едновременно и в България и в друга държава от ЕС, но понеже двойното осигуряване не е възможно в Европа, са отпаднали от системата у нас.

Източник: dnevnik.bg