„От първи юни сме задължени да работим с електронни рецепти, други не се приемат в аптеките. Тази промяна не отменя идването при лекаря и можем да продължим да ги издаваме за три месеца напред. Хартиени рецепти ще продължат да се издават, но за лекарствата, които изцяло се заплащат от пациентите.“, уточни д-р Митка Лечева, общопрактикуващ лекар.

Рецептурните книжки остават на хартия до края на месеца, а от 1 юли те също трябва да преминат в електронен вариант.

Доктор Лечева говори и за ваксинираните и за въвеждането на Европейския цифров зелен сертификат за ваксинация срещу COVID-19, който по регламент влиза в сила от 1 юли 2021 г. и ще бъде безплатен. Очаква се зеленият сертификат да улесни значително пътуването в европейските държави.

„Ние ваксинираме пациента и подаваме информацията по електронен път. Здравната каса е направила отделен регистър, като при завършване на процеса можем да издадем сертификат. Другото, което е много важно да знаят хората е, че дори да са се ваксинирали на друго място, а не при личните си лекари, ние можем да издаваме сертификати за имунизацията.“

Личният лекар напомни, че всички ваксини по имунизационния календар на децата са задължителни. Те се правят по график и няма никакви основания родителите да се притесняват за безопасността на децата.