Въпреки че никога не е напускала България, Съба Вазова успяла да внуши на своите деца, че по-прекрасно място за живот от България няма, изтъква Надежда Георгиева.

Иван Вазов живее в Берковица през 1879 и 1880 г. като председател на окръжния съд. В града под Ком той среща протиповете на своите герои от ранните си произведения. Негови колеги от съда са главните герои на повестта му "Митрофан и Дормидолски". През 1879 г. написва поемата "Грамада", впечатлен от оригинален обичай на народен линч в Берковско, разказа "Белимелецът" и поемата "Зихра".

И днешните граждани на Берковица са искрено благодарни за стихотворението "Малини", написано в техния град. То отдавна е химн на града, а на момата с кошница малини е издигната и чешма. Стих от стихотворението му "Ком" е изписан и върху каменен барелеф на самия връх.

Иван Вазов слага началото на организирания туризъм в Берковица и признава, че в този град за пръв път страстно е обикнал величествената природа.

Днес къщата музей, в която Иван Вазов е живял като съдия в Берковица, е най-голямата туристическа забележителност на града.

Източник: kmeta.bg