© Община Монтана

Само в селата Сумер и Трифоново няма нанесени поражения. Паднали дървета има навсякъде в парковете и градините, на централния площад и в междублокови пространства. Нанесени са материални щети върху паркирани автомобили в кварталите „Младост”, „Плиска” и „Мала Кутловица”, по булевард „3 март”, ул. „Яница”, на паркинга на завод МИР, и в село Безденица.

През ноща са работили 4 екипа на пожарната служба в Монтана. В момента продължава работата по отстраняване на паднали дървета по пътя между селата Клисурица – Славотин. Щетите в града се отстраняват от екипи на общинско предприятие „Чистота” и 10 доброволци от доброволно формирование „Огоста 2013” към община Монтана.

Внезапно връхлетялата буря с пориви на вятъра до 120 км/ч се нарича „ветрова вълна” и често се случва през лятото, когато нахлува студен атмосферен фронт, а земята е топла, обясни Леночка Ангелова – началник на Хидро-метеорологичната станция в областния град. Нахлул е точно такъв атмосферен фронт от запад - северозапад. Това явление е краткотайно и с продължителност до 30-40 мин. Понякога се идва и втора вълна, но тук това не се случи, уточни тя.