В жалбата се твърди, че Димитрова е получила покана за участие в конкурса, проведен на 27 юли т. г., но впоследствие не е получила отговор за резултатите от него, а след това е бил насрочен нов конкурс на 28 октомври.

В тази връзка Димитрова пита: „Какво се случи с конкурса през месец юли 2016 г.?”, „Защо три месеца няма информация за него и колко дълго трябва да чака?” и „На какво основание се обявява нов конкурс?”.

В отговор на писмо, изпратено до председателя на ОбС от управителя на МБАЛ - Мездра д-р Илиана Михайлова, се казва, че във връзка със затрудненото финансово състояние на болницата и поради спадане на цените на горивата през месец юли е взето решение за проучване чрез оферти на възможността за намаляване на разходите за транспорт. Създадената за целта комисия е разгледала три оферти. От тях е станало ясно, че за две от фирмите писмата са получени от едно и също лице - Димитър Тронков, който е внесъл офертите от името на две фирми - „Плами данс” - Бърдарски геран и „ВИ Транс - 2015” - Дърманци. Това обстоятелство е породило съмнение относно коректността на подадените оферти и за договаряне между две от фирмите, се казва още в отговора на управителя на лечебното заведение. Ето защо д-р Михайлова е взела решение за обявяване на процедура по Закона за обществените поръчки. Тя е приключена и е подписан договор с фирма „Ви Транс - 2015”. По този начин е постигнат значителен икономически ефект, като цената на услугата е намалена от 0,65 лв./км на 0,48 лв./км.

В становище по жалбата кметът на Мездра Генади Събков уточнява, че в оценяването на офертите на фирмите-участници в процедурата са взели участие и трима служители на Община Мездра. Тяхното становище е, че процедурата е преминала в съответствие със Закона за обществените поръчки.

Право на възложителя е да търси оптимизация на разходите, събиране на оферти от различни потенциални изпълнители и вземане на решение и сключване на договор за извършване на определена услуга, отбелязва в заключение Събков и допълва, че постигнатите в процедурата стойности оправдават положените усилия и доказват, че е работено в интерес на общинската болница,