Вчера в болницата на Враца е била проведена работна среща относно структурата, персонала и апаратурата обезпечаваща работата на отделението по кардиология. На нея са присъствали д-р Орлин Димитров – директор на РЗИ – Враца, Светозар Симеонов – директор на РЗОК Враца, председателят на Комисията по здравеопазване в Общински съвет – Враца д-р Иво Ралчовски, Орлин Цветков – изпълнителен директор на МБАЛ „Хр. Ботев” АД – Враца, д-р Кети Ценова – директор на направление „Медицински дейности” към здравното заведение.

Участие в срещата са взели и управителят на СБАЛ „Медика Кор” – Русе д-р Панайтов, д-р Петя Йорданова –- началник на отделението по кардиология и д-р Д. Попов – лекар-кардиолог в отделение по кардиология, д-р Г. Григоров – лекар-инвазивен кардиолог в отделение по кардиология и д-р П. Панайотов – лекар-кардиолог - СБАЛ „Медика Кор” – Русе.

От пресцентъра на болницата съобщиха, че на срещата е станало ясно, че ръководството на болницата ще се обърне за съдействие към РЗИ – Враца с цел получаване на информация за лекарите – кардиолози на територията на областта, които не работят в лечебни заведения за болнична помощ и биха могли да работят в отделението по кардиология на МБАЛ „Христо Ботев” АД - Враца.

Всички присъстващи са се обединили около мнението, че трябва да се предприемат спешни мерки за продължаване на дейността на отделението по кардиология и запазване на дейностите по инвазивна кардиология. От пресцентъра на лечебницата съобщиха, че е взето решение в спешен порядък да се осигури квалифициран персонал от лекари-кардиолози и професионалисти по здравни грижи за покриване на 24-часов график във връзка с изпълнение на лечебно-диагностичните дейности в отделението по кардиология.

Ще затвори ли врати отделението по кардиология? Ще продължи ли дейността по инвазивна кардиология в МБАЛ „Христо Ботев” АД – Враца? Какво ще се случи с пациентите, които имат нужда от адекватно лечение? Оказва се врачанската болница няма договорка за пренасочването им към друго лечебно заведение. Възможно е сърдечно болните хора да се обслужват първоначално от Спешния център и да бъдат пренасочвани към Монтана, Плевен и към столицата. Транспортирането им до там в повечето случаи може да се окаже рисково...

Припомняме, че още пред декември на изминалата година се чуха предположения, че има голяма вероятност Враца да остане без отделение по инвазивна кардиология след като болница „Медика кор“, която осъществява дейността, съвместно с врачанската болница, внесе предизвестие за прекратяване на договора. Срокът на предизвестието беше е 3 месеца.

Тогава директорът на „Медика кор“ доц. Панайотов даде пресконференция във Враца, на която обясни как функционира отделението и начина на разпределение на парите, постъпващи по клинични пътеки. По думите му тогава общо за 8 месеца, от МБАЛ „Христо Ботев“ не са превеждали процента средства, постъпващ по клиничните пътеки и задълженията на врачанската болница към специализираната болница „Медик кор“ са били около 1 400 000 лв.