"След проведени разговори с медицинските специалисти е налице уверение от тяхна страна, че ще продължат да работят в болницата. Искам да Ви уверя, че МБАЛ "Христо Ботев” - Враца няма да прекъсне дейността си и жителите от региона ще продължат да получават медицинска помощ по кардиология и инвазивна кардиология в същия обхват и обем“, категоричен бе министър Ананиев. Той допълни, че Министерството на здравеопазването ще предприеме действия за анализ на сключения договор между врачанската болница и частната структура, която до този момент е изпълнявала дейността в болницата.

Народните представители Петя Аврамова и Красен Кръстев зададоха въпрос за действията, които здравното министерство, като принципал на МБАЛ "Христо Ботев" - Враца, смята да предприеме за осигуряване на качествена здравна услуга за врачани и за възстановяване на работата на Инвазивна кардиология в болницата.

"С мерките, които ще приемем в следващите няколко дни, свързани с инвазивна кардиология, ще стабилизираме отделението, което има най-много напуснали медицински специалисти от болницата“, отговори министър Ананиев на уточняващ въпрос от Красен Кръстев за напускането на много лекари, което застрашава нормалната работа на отделенията. По неговите думи, Министерство на здравеопазването има резервен вариант веднага да бъдат осигурени кадри, които да обучават и нови медицински специалисти.

"Оздравителният план на МБАЛ "Христо Ботев” - Враца е в действие и успешно се изпълнява“, заяви Кирил Ананиев. Това ще доведе до повишаване ефективността на работата на болницата, което означава, че ще има по-високи приходи в лечебното заведение. По този начин ще бъде дадена възможност не само лекарите да получат своите заплати, но и хората да бъдат доволни от качеството на предоставяната медицинска дейност.

"Категоричността на министър Ананиев, че инвазивната кардиология във Враца ще бъде възстановена и ще бъдат осигурени кадри за нея е обнадеждаваща“, коментира народният представител Петя Аврамова. "За съжаление, засилването на напрежението около МБАЛ "Христо Ботев:, което определени политически сили целят, води до напускане на медицински специалисти от врачанската болница. Това от своя страна принуждава ръководството да преструктурира отделения, за да може да осигури нормалното функциониране на здравното заведение. Оздравителният план на болницата не включва закриване на отделения в бъдеще, а политическите интриги около медицинския персонал може да доведат до това.

Хората, които прикриха източването на МБАЛ "Христо Ботев“, организират сценарий, който отново застрашава здравното заведение. Надявам се гражданите на Враца, които искат болницата да бъде запазена и оздравена, да не допуснат да бъдат употребени политически“, допълни Аврамова.