След примирието между Русия и Турция VI опълченска дружина с командир майор Беляев се установява в град Пловдив. На 17 юли ст. стил 1878 г. Ангел Иванов е уволнен като доброволец по негова молба. За усърдието във военната служба като редник е получил възпоменателен медал. След смъртта на бащата му и с дадените му от чорбаджията 2 рубли Ангел се озовал във Влашко и се включил в редиците на като мнозина преселници по-късно се заселил в Кутловица - днешна Монтана.

Задомил се, закупил 10 декара ниви. Храбрият редник от Руско-турската война през 1901 г. е избран за кмет на Фердинанд, но не сваля опълченската униформа и медалите за храброст и не се разделя със своята сабя. Така решава градските дела, изслушва молбите на жителите и взема бързи решения. За да присъства на тържествата за 25-годишнината от Шипченската епопея,той издава заповед, с която снема пълномощията си и ги възлага на кметския наместник Георги Тодоров. Всяка сутрин започвал деня си с молитва за България. По негова идея е направена чешма край местността Баира с 10 чучура.

В своята богата житейска биография Ангел Комитата е имал редица занятия - хлебар, полицейски стражар, кафеджия, служещ, полски пазач и др. Героят опълченец е получавал пенсия 480 лв. годишно през 1905-а, а за цялата 1923-а - 1800 лв. На мястото на старата си къща в град Фердинанд той построява нов и скромен дом, а по-късно улицата е кръстена “Опълченска” в негова чест. Негов паметен знак ще вдигнат в родното му село Бели мел. Кметът на Монтана Златко Живков пръв е направил дарение. Още няколко улици в Монтана напомнят на гражданите за Освобождението като главният булевард „Трети март“, „Арнолди“ и др.

Камелия Александрова