Право на участие имат деца на възраст от 4 до 19 години, ученици от държавни и общински училища, възпитаници на читалища, ОДК, ЦРД, Младежки домове и други организации за неформално образование, студенти от АМТИИ град Пловдив и ВУЗ с музикални специалности на възраст от 19 до 30 години.

Изпълненията на участниците трябва да са заснети с камера или телефон с приемливо качество и качени в You tube. Заявки по образец с линковете към изпълненията се изпращат на електронния адрес: napevi_severozapad@abv.bg. Всички материали свързани с дванадесетото издание на Националния фолклорен конкурс "Напеви от Северозапада" – статут, заявка за участие, приложения с песни и декларацията, която е във връзка с Европейските изисквания за защита на личните данни може да сe свалят от сайта на Младежкия дом.

Традиционно в рамките на Националния фолклорен конкурс "Напеви от Северозапада"се провежда и Видеоконкурс за народни песни и хореография за български деца, живеещи в чужбина. Крайният срок за получаване на заявките също е 20 май 2020 година.