Видин
Видин

Хората от Видин и Монтана едва ли ще затворят жълтите павета, няма и да се присъединят към Румъния, въпреки бомбастичните заглавия. Но от това проблемът им не става по-малък. Липсата на инфраструктура, недостатъчните инвестиции и абсолютният отказ от регионална политика на управляващата в последните вече девет години ГЕРБ влошиха и без това огромните дефицити на Северозапада.

Истина е, че никой не можеше да предвиди напълно ефекта от членството в ЕС, нито пък дошлата след това криза. Истина е също, че няма едно-единствено решение за такъв голям социален и демографски проблем като умирането на цял регион. Това е съвременна трагедия, която се развива бавно и пред очите на всички, далеч не само в България.

Но какво да се прави има, стига някой наистина да реши да мисли по въпроса. Единственият такъв бегъл опит беше една (доста компромисна) стратегия в миналия кабинет "Борисов", която угасна тихо и кротко без никакви последствия. България преживява икономическо раздвижване, разполага с ликвидност и възможности, финансирането е на рекордно ниски лихвени нива, дори има лек тренд за завръщане на млади хора, а гражданската активност се проявява навсякъде.

Всичко това обещава добро бъдеще за развитите центрове като София, Пловдив и Бургас. Задължение на хората на власт и на онези 15 души от трите области, които са в парламента, е да положат всички усилия тенденцията да се усети и на север. Защото, както редица икономисти посочват, има праг, под който съживяването ще бъде невъзможно. Остава да стискаме палци този праг да не е преминат.

Източник: capital.bg