© община Враца

При откриването на турнира Боян Ботьов, родственик на националния герой на България Христо Ботев, бе удостоен сграмота за почетен член на БК БОТЕВ 2012-Враца.

В първия финален мач баскетболистките от женския отбор на БК „Ботев 2012” загубиха от най-силната школа в женското направление на българския баскетбол, отбора на Монтана 2003 с резултат 34:71. Състезателките на клуба се представиха достойно предвид факта, че не са играли от 5 години, когато се състезаваха във възрастова група девойки, като състава е изцяло от състезателки, родени в Мездра. Най-силна игра показа Валенсия Вачева.

Във втория финален мач мъжете на БК „Ботев 2012” спечелиха титлата и златните медали след успех над отбора на Политехника /Дупница” с 96:73, а за най-полезен играч бе избран 18-годишният юноша на клуба Роберто Арнесано. Плеймейкърът на врачанския клуб изигра най-силния мач в кариерата си до момента и заслужено грабна статуетката за MVP.

В третия финален мач, при ветераните над 35 годишна възраст, БК „Ботев 2012” победи отбора на Академик /София/ с резултат 68:48. За най-полезен играч в мача /MVP/ бе избран звездата на врачанския баскетбол Христо Цеков- Ченгето, който се завърна в официален мач на клуба след четиригодишно отсъствие поради тежки контузии.

В последния мач от програмата на турнира, който беше и най-оспорваната среща, юношите до 19 години на БК „Ботев 2012” отстъпиха на републиканските шампиони за 2023г. на България в тази възрастова група –Балкан Ботевград с резултат - 78:91. Две минути преди края на мача резултата беше само три точки в полза на гостите но в крайна сметка, класата на противника надделя и те заслужено спечелиха.

© община Враца

От края на месец септември ще бъдат възстановени след едногодишна пауза поради липса на треньор,тренировките с подрастващите в клуба. Те ще се провеждат в салона на Професионалната гимназия по търговия и ресторантьорство. Ще бъдат набирани и селектирани деца във всички възрастови групи, от 6 до 18 годишна възраст, за провеждане на тренировъчни занимания по баскетбол.

Тренировъчните занимания ще се водят от двама от най-добрите треньори за работа с деца в България от школата на Балкан Ботевград.

От новия сезон мъжките отбори на БК „Ботев 2012”-Враца ще играят в националната аматьорска лига по баскетбол - НАЛБ с два отбора, който ще вземат участие в първа и четвърта дивизия на първенството. БК „Ботев 2012”- ще участва за 14 година в първенството на НАЛБ.

За първи път мъжкият отбор на БК „Ботев 2012” - Враца ще вземе участие в Българската Баскетболна лига/ББЛкъмБългарската баскетбола федерация и то в най-високото и ниво – А група.

На този етап сигурни за участие са 11 отбора в А група Запад, като за последното място на бараж трябва да се срещнат баскетболните клубове-БК „Ботев 2012”-Враца и Видабаскет Видин.

Предстоящият сезон 2023/24г. в Българска баскетболна лига - ББЛ ще бъде най-мащабният от стартирането на проекта през 2017г. В шампионата ще вземат участие 77 отбора от цялата страна, които са разделени в три групи на регионален принцип:

А група / с първенства в групи „Запад”, Център”, Изток” и „Юг”/

Б група / с първенства в групи „Запад”, Център”, Изток” и „Юг”/

В група с първенство в група „Запад”.