Едва когато момчето навършило 12 години, то само напуснало бащиния дом и постъпило в манастир. Родителите се зарадвали и му пожелали успех в спасителния подвиг. В манастира момъкът се отличил със своята ревност към молитва и трудове. След няколко години пожелал да се поклони на светите места, където Спасителят живял и страдал. Игуменът го задържал, а по-късно го изпратил в Антиохия. Даниил се радвал, защото му се представяла възможност да посети преподобни Симеон Стълпник, което отдавна желаел.

Скоро след като Даниил се върнал в своята обител, игуменът починал. Братята искали да го изберат за игумен, но той отказал и посочил друг достоен човек, а сам напуснал манастира, за да изпълни отдавнашното си желание - да посети Йерусалим. Но не било съдено да се изпълни това му желание: междуособните войни и смутове затруднявали пътуването до светите места. Преподобни Симеон Стълпник се опиитал да го спре, но не успял.

Когато Даниил тръгнал, по пътя срещнал един честен старец, който му разказал за смутовете и опасностите в Палестина. Даниил не се отказал и уверявал, че е готов да умре на тоя път заради Христа. Но старецът възразил, че не трябва доброволно да търси опасност. Той убедил най-после Даниил да остави пътя, по който е тръгнал и да отиде във Византия. "Нима само в Йерусалим можем да намерим Бога, казал той, а в град Византион не? Бог не се обхваща от място, любезни сине!"

Даниил се отказал от намерението си и потърсил да угоди на Бога чрез други трудове. Целият му живот бил посветен на Господа. Недалече от Византион той си построил стълб и там денем и нощем прекарвал в постоянна молитва. Случило му се да претърпи много гонения и клевети, но всичко понасял спокойно, търпеливо, твърдо, уповавайки се на Бога, Който не го оставил и го удостоил с висок дар на чудотворство. Даниил се прославил с мъдрост и благочестие. Тълпи посетители се стичали при неговия стълб, за да получат наставления; ученици се заселвали около него; царе и сановници искали неговия съвет и благословение. Но подвижникът считал себе си винаги недостоен Божи служител. Прочул се като мъдър и благочестив човек, създал много ученици и последователи. Починал в дълбока старост през 490 г.

Преподобният стълпник Лука живял през X век. Смята се, че е участвал в битката при Ахелой през 917 г. , но с Божия промисъл Лука останал невредим. После той приел монашеството и преуспявайки в избраното житие, се удостоил с презвитерски сан. Ревнувайки за висше духовно съвършенство, той оковал тялото си в железни вериги, изкачил се на стълб и там пазел толкова строго въздържание, че шест дни от седмицата не приемал никаква храна и само на седмия вкусвал донесената просфора и малко зеленчуци. На стълба той прекарал три години. После, призоваван от Божествено внушение, отишъл на планината Олимп, а оттам се преселил в Константинопол. За да не нарушава своя обет за мълчание, той държал в устата си камък. Накрая се оттеглил в Халкидон. Там също се възкачил на стълб, прекарал на него четиридесет и пет години и се прославил с много чудеса. Така благочестиво преминал земния си път, свети Лука починала в дълбока старост между 970 и 980 г.