Дали обаче поддържането на чистотата в селото е само отговорност на ОП „Чистота”, или и на самите жители, както и на организация от страна на кмета на населеното място? Снимковият материал е красноречив, че става въпрос за центъра на селото, на автобусната спирка, както и за прилежащи площи до частни имоти. В тези случаи намесата на местния управник е не само в правомощията му, но и в задълженията му да изисква и търси отговорност за поддържането им.

Тук обаче проличава гражданската съвест или липсата на такава, когато „нас не ни засяга, но искаме да е почистено”…Когато ни засегнат пряко, готови сме да протестираме, но когато от нас зависи да създаваме нормални условия за себе си и децата си, очакваме някой друг да го направи. Ето и някои от коментарите в социалната мрежа:

„Тъжно много тъжно за съжаление селата почти всички са в това състояние…”

„Всичко зависи от кметовете...Ако лежат само, и нищо не правят, защо въобще са на този пост...”

Да, хубаво е, че има граждани, които сигнализират за подобни нелицеприятни гледки, но дали не биха могли самите те да предприемат действия това да не изглежда така?!

Кметът на Горна Кремена Светлина Алексиева заяви за MediaNews, че това са частни имоти, чиито собственици не живеят тук и не поддържат собствеността си. Тя обърна внимание, че нееднократно е предупреждавала тези хора, които живеят тук, да поддържат прилежащите към имота им части около домовете им.

А на една от тези сгради все още "гледат" кандидат-депутатите за народни представители от различни партии, обещавали мило и драго на избирателите от изборите на 11 юли.

Припомняме, че само преди месец жителите на село Горна Кремена се събраха на протест за четвърти път заради недовършения ремонт на второстепенния път Мездра -Роман, който е част от Републиканската пътна мрежа. Протестите им дадоха резултат и вече имат нов асфалтиран път.

Дали сега обаче биха се събрали и с общи усилия да почистят бурените и боклуците, независимо дали е пред техния дом или не?!

Светлина Алексиева отговори и на този въпрос, че повечето от хората поддържат и почистват пространството пред домовете си. Тя допълни, че от страна на кметството, нямат тази възможност за такава цялостна поддръжка. Дори работникът, назначен от общината не смогва да почисти навсякъде. Неведнъж е правила опити да обедини поне част от хората и да почистят и облагородят сами жизненото си пространство, но никой не е проявил интерес.

Вече ще предприеме по-драстични мерки, ще издири собствениците и съответно ще им бъде направено предписание за почистване и поддръжка на имотите им и всички последствия при неизпълнение, съгласно Наредба №1 на Община Мездра, която урежда поддържането и опазването на обществения ред и чистотата на територията на община Мездра,с цел осигуряване условия за спокойствие,труд и отдих на гражданите. Тази наредба се прилага на територията на община Мездра и е задължителна за всички лица, които живеят или временно пребивават на територията на Общината.

Във връзка с това, един показателен пример как хората в едно по-малко село непрекъснато заедно и доброволно се грижат за „своето” общо място за живеене. Селото е Царевец, само на няколко километра от Горна Кремена.

Отговорът е ясен – някъде може и има кой, другаде – гледаме отстрани, снимаме и се възмущаваме...Но...