Добре ли е да изхвърляте черупки от великденски яйца? Свещениците казват, че черупката е без значение. Храната, която свещеникът освещава, само благославя. Оказва се, че черупката на яйцето не е свещена, така че всеки може да прави каквото пожелае с нея.

Не толкова отдавна на мода влезе освещаването на яйца, върху които са сложени лицата на светиите. Такива яйца не са за храна. Ако човек изяде яйце с лика на светец, няма да стане нищо, но след края на празника тази черупка трябва да се занесе в храма. Такава черупка е забранено да се изхвърля, защото е изключение.

Какво да правим с черупки от яйца след Великден? Много хора казват, че е забранено да се изхвърля черупката след освещаването на яйцата, защото това е светотатство.Всъщност, светената вода попада не само върху черупката на яйцето, но и върху торбата, опаковките и кошницата. Тези неща са свещени и не трябва да се изхвърлят.

Яйцето и козунакът са благословени храни. Така черупката може да бъде изхвърлена в кошчето без страх. Има хора, които винаги заравят отпадъците в земята, те могат да продължат да го правят. Други ги пускат по реката и има такива, които изгарят черупката.

Защо не трябва да се изхвърлят черупки от яйцата? Старите хора свикнаха с факта, че черупките от яйца не бива да се изхвърлят - затова ги измиват, почистват, сушат ги и правят прах от тях. В бъдеще прахът може да се ползва като храна за животни и като тор за цветя. Прахът се добавя в храната, за да направи костите и зъбите здрави.

Духовенството отбелязва, че черупката може да бъде безопасно изхвърлена, но пепелта от църковната свещ не може. Черупките от яйца могат да послужат като добър материал за създаване на необичайна апликация.


Източник: actualno.com